Hamarosan véget ér egy év, újabb korszakot nyitva életünkben. A világ minden táján saját szokásainknak megfelelően zárjuk le a mögöttünk lévő, s köszöntjük az előttünk álló, reményekkel és tervekkel teli 365 napot.

A leginkább az Egyesült Államokból érkező hatásoknak köszönhetően a karácsonyi üdvözlőkártyák és kisebb ajándékok tradíciója Japánba is begyűrűzött az elmúlt évek során. A Szigetországban azonban sokkal inkább az ‘o shogatsu’, vagyis a Szilveszter emlékeztethet minket a klasszikus karácsonyra: az új esztendő kezdetén, december 31. és január 4. között a családok összegyűlnek, hozzánk hasonlóan ünnepi ételek kerülnek az asztalra, de a hagyományok része az imádság és az üdvözlőkártyák küldése is. Íme, néhány évköszöntő szokás Japánból!

Fukubukuro

A kései Meidzsi-korban (1868-1912) kialakult hagyomány máig fontos részét képezi az ünnepi időszaknak. A Fukubukuro, avagy meglepetésekkel teli dobozkák beszerzése hosszas sorban állásra készteti az embereket. Az ajándékok egyébként akár meglehetősen drága árucikkeket is rejthetnek: 2006-ban például 200.6 millió yen (azaz 1.7 millió USD) értékben kelt el egy ékszerekkel teli Fukubukuro.

Source: https://www.hisgo.com/us/destination-japan/blog/japanese_new_years_traditions.html

Hatsumode

Január első három napján rengetegen látogatnak el a szentélyekhez: a Hatsumode azon szokások egyike, ami a nyugati, modern befolyások következtében sem fakult meg. A családok általában összegyűlnek, s együtt róják le tiszteletüket az új év kezdetén.

Takarítás

Egy igencsak bölcs szokás, amit nekem sem ártana beiktatni az életembe: hogy az új esztendő szó szerint tiszta lappal indulhasson, a japán háztartásokban ilyenkor őrült takarítás veszi kezdetét. A hűtőt elmozdító, bútorok mögött leporoló, az ágy legtávolabbi sarkánál összeporszívózó hadművelet akár remek meditációs gyakorlatként is értelmezhető: szabaduljunk meg az elmúlt év során felgyülemlett piszoktól, s álljunk az új kihívások elébe makulátlanul!

A Sushi Sei egész csapatának nevében szeretnénk megköszönni vendégeinknek, hogy 2018-ban is ellátogattak hozzánk. Az idei év valóban eseménydúsnak bizonyult a számunka: miután Kurkó Zsolt megnyerte a híres Washoku World Challenge európai döntőjét, a kontinens képviseletében janurában Tokióban kötheti majd fel kötényét, hogy a világ legjobbjaival mérkőzzön meg a neves gasztronómiai verseny utolsó fordulójában.

Az ünnepek ideje alatt is szeretettel várjuk a japán konyha szerelmeseit: látogasson el Óbudán található éttermünkbe, vagy rendelje házhoz kedvenc fogásait! Most séfünk díjnyertes összeállítását is megkóstolhatja: a csodálatos Nimono-Wan Párizsban aratott győzelme egészen Tokióig, a Washoku World Challenge döntőjéig repítette Kurkó Zsoltot.

Feature image source: http://www.japanitalybridge.com/en/2017/01/japanese-traditions-omisoka-new-year/

Megosztás: