A színpompás japán ősz megannyi szépséget rejt magában; a legutóbbi bejegyzésben a sárguló és vöröslő falevelek természet adta pompáját és annak kulturális jelentőségét ismerhettük meg. Ma azonban az ősszel hagyományosan megrendezett fesztiválokra irányítjuk figyelmünket, ezen belül pedig az egyik legszebb őszi ünnepet, a Takayama-fesztivált mutatjuk be.

Japán középső részén, Honsú szigetén található Takayama városa. Hegyektől körülvett, elszigetelt terület a városnak otthont adó Hida-régió, azonban a lakosok mindig is tudták, hogyan használják ki a természet adta lehetőségeket: Takayama már az Edo-korszakban híressé vált jó minőségű faanyagáról és magasan képzett asztalosairól, valamint a hegyekben nevelt Hida-szarvasmarhákról. A város olyannyira kitüntette magát, hogy a sógun közvetlen irányítása alá került, így a lakosok nehezebb időkben sem szenvedtek hiányt semmiben. Takayama óvárosa ma is híven tükrözi  a régmúlt Japán arcát; a sógunátus korában érezheti magát az odalátogató, nem is csoda, hogy Takayama és az Őszi Fesztivál már 400 éve vonzza az utazókat.

Az Őszi Fesztivál (október 9-10.) a Hachiman-szentély vallásos ünnepe, melynek során hordozható szentélyeket visznek körül a városon: a különleges építmények hasonmásai egész évben megtekinthetők a Matsuri no Mori múzeumban, az igaziakat pedig egész évben csinosítják külön bejáratú raktárakban. A fesztivál során mikoshit is körbevisznek: ebben a szentélyben lakik a kami, a shinto istenség, aki a városra vigyáz. Évente csak egyszer tesz ilyen sétát!

A fesztivál egyik fénypontja a Karakuri Hono, a marionettbabák műsora. Néhány mobil szentélyen ugyanis bábok jelennek meg, mozgásuk lenyűgözően élethű: egész tömegek figyelik táncukat. A húszperces műsor a fesztivál mindkét napján, naponta kétszer látható. A fesztivál első éjszakáján folytatódik az ünneplés: a szentélyeket lámpásokkal világítják ki, a város lakói pedig hagyományos öltözékben követik a felvonulókat.

Akár eredeti japán, akár a magyaros ízvilághoz közelebb álló japán fogásokat szeretnénk megízlelni, a Sushi Sei japán étteremben mindkét lehetőség adott! Kóstolja meg kiváló ételeinket, élvezze a kifogástalan felszolgálást és a barátságos légkört óbudai éttermünkben! Családi összejövetelek és üzleti vacsorák, céges rendezvények ideális helyszíne a Sushi Sei. Foglaljon asztalt még ma, vagy rendelje házhoz kitűnő ételeinket!

Megosztás: