Vajon hányan gondolkodtunk el már azon, mitől olyan különleges egy finom teriyaki-szósz vagy egy tál ramen? Vagy bármelyik japán leves…és a legtöbb japán fogás? Az ázsiai–s köztük  a japán–konyha rajongói bizonyára elmerengtek már párszor a kérdésen, a válasz azonban csak akkor válik nyilvánvalóvá, ha igazi gourmand-ként látunk hozzá a falatozásnak…vagy amikor megpróbáljuk otthon elkészíteni kedvenc japán fogásainkat. Ilyenkor ugyanis el kell sajátítanunk néhány trükköt, és a kevéssé ismert adalékokat is meg kell ismernünk. A mirin, azaz főzéshez használt rizsbor pedig az egyik, talán legfontosabb ízesítő a japán konyhában.

Az igazit, ne csak a szépet

A mirin a szakénál alacsonyabb alkoholtartalmú, rizsből erjesztett ételízesítő–szándékosan nem nevezem italnak, meginni ugyanis csak ritkán szokták, pedig hivatalosan rizsbornak nevezhetnénk. Hagyományosan kodzsi-rizsből (ez olyan rizs, amelyben már megjelent az erjedésért felelős Aspergyllus Oryzae penészgomba), sócsiból (desztillált alkohol), mocsi goméból (ragacsos, teljes kiőrlésű rizs, a mocsikészítésnél már megismerhettük) készítik. A hozzávalókat összekeverik, szobahőmérsékleten, fahordókban 60 napig érlelik, préselik és utána leszűrik. Az igazi mirint “hon-mirin” néven kell keresni a jobb szupermarketekben, a szakértők óva intenek mindenkit az “aji-mirintől”, azaz majdnem-mirintől. A teriyaki-szósz és a többi étel egyedien édes ízét ugyanis nem répacukor okozza, hanem a rizs erjedése során képződő cukrok. Ezek teszik kissé viszkózussá a mirin állagát: 40-50% cukorból áll, alkoholtartalma pedig 14%. Állítólag egy száraz fehér bor és némi méz keresztezésével a mirinhez hasonló ételízesítőt kaphatunk, én azonban inkább felkeresnék egy igazi ázsiai élelmiszerboltot főzés előtt…Budapesten is van több!

Mit főzzünk?

Szinte bármit! A mirin a japán konyha alapvető ízesítője, amit nagyon sokszor alkalmaznak. A mirin használata ugyanis az ötödik ízként elfogadott umami-ízt adja a fogásokhoz, különleges, édeskés utóízzel gazdagítva azt. Íme, néhány tipp a kísérletezni vágyóknak!

-Szójaszósszal és wasabival elegyítve izgalmas szószt kapunk, ami sushi mellé ideális kiegészítő;

-Fahéjjal, köménnyel, paradicsomszósszal, ötkincs-fűszerrel keverve csodás barbecue-szószt kapunk;

-Pár csepp a húslevesbe tálalás előtt, és új íz-dimenziók nyílnak meg!

Ha az Ön számára is fontos az ízek, az esztétikum és a kiváló alapanyagok egyensúlya, kóstolja meg a Sushi Sei japán étterem kitűnő fogásait! Ételeinket elegáns, barátságos környezetben szolgáljuk fel Önnek, akár családostól-barátostól, akár párjával vagy épp’ egyedül érkezik. Foglaljon asztalt éttermünkbe, vagy rendelje otthonába díjnyertes fogásainkat, hiszen házhoz is szállítunk!

Megosztás: