Japánban az év első hónapjában csak úgy sorjáznak a nagy ünnepek, szentélylátogatással és a legkülönbözőbb hagyománnyal körítve. Ezek egyike a japán fiatalok felnőtté „avatásának” napja, január második hétfője. Ezen  a napon az előző év és az újonnan kezdődött év áprilisa között a huszadik évüket betöltő fiatalok ünnepelhetik azt, hogy „megértek”, azaz komoly emberekké lettek, akik a gyermekkort maguk mögött hagyva teljes jogú, felelős polgárokként állnak a világ színe elé.

Drága mulatság

1948-tól számít hivatalos nemzeti ünnepnek a felnőtté válás napja. Az újdonsült nők ilyenkor egy különleges kimonó, a furiszode viselésével ünneplik  a nagy napot. A dolog hátulütője, hogy az ünnepi selyemöltözék borzasztóan drága, akár egymillió jenbe is kerülhet…ez sok fiatalt tántorít el a hagyomány gyakorlásától. Igaz, kölcsönözni is lehet, a ruhát felvenni azonban nem egyszerű, hozzáértő segítségét kell ilyenkor igénybe venniük: a japán lányok (pardon, fiatal nők) tehát tömegével járulnak a haj-és ruhaszalonokba, ahol szépen felöltöztetik őket, és ünnepi frizurát is készítenek.

A fiúk is viselhetnek sötét kimonót, de általában inkább a nyugati divat szerint készült elegáns öltönyökben pompáznak a jeles napon.

Az újdonsült felnőttek már reggel a városházára mennek, ahol a kormánytisztviselők beszédet mondanak és üdvözlik őket, majd apró ajándékokkal kedveskednek nekik. Ezután szentélylátogatás következik, majd ünnepi ebédet költenek el családjuk körében, este pedig elkezdődhet a jól megérdemelt buli: a fiatalok a legtöbbször izakayába, azaz kocsmába mennek, hogy végre legálisan koccinthassanak egymással. Ahol pedig egy sör legurul, ott legurul több is…

Változó szokások

Az ezredforduló után a felnőtté válás ünnepe egyre kisebb jelentőséggel bír Japánban. Az idősebb korosztály (és Japánról lévén szó, ők vannak többen) idegenkedve figyeli „ezeket  a mai fiatalokat”, akik már bulizni sem akarnak, sőt néha hangoskodással és rombolással reagálnak az elvárásra, mely szerint ezen a napon aztán borzasztó boldognak kéne lenniük. Sokan mindenféle ünnepléstől tartózkodnak. Ráadásul most szállították le a a nagykorúvá válás határát 18 évre, ami további aggodalomra ad okot, ha csak a kimonóipart nézzük…A magyarázat azonban sokak szerint az, hogy  a japán fiatalok ódzkodnak a felnőtté válástól egy elöregedő társadalomban.

A Sushi Sei japán étterem Óbudán letisztult, elegáns környezetben várja kedves vendégeit a japán konyha hagyományos és újragondolt fogásaival, melyeket a legkiválóbb alapanyagokból és a legmagasabb szakértelemmel készítünk el. Családi és baráti összejövetelek, ugyanakkor üzleti megbeszélések ideális helyszíne éttermünk. Foglaljon asztalt most, vagy kérjen házhozszállítást és élvezze otthonában a finom falatokat!

Megosztás: