Blog

“Viselni való ruha”: A kimonó története

A japán kultúra kapcsán felmerülő egyik talán leggyakoribb szó a tradicionális viseletet jelölő, eredetileg egy igéből (ki, azaz viselni) és egy főnévből (mono, vagyis dolog) származtatott kifejezés: a kimonó. A földig érő ruha megjelenése egészen a Heian-korig (794 – 1192) vezethető vissza.

Csodálatos matcha, avagy a zöld sajttorta bűvöletében

A japán gasztronómia bővelkedik egyszerre ízletes és egészséges fogásokban. A tápláló étrend pozitív hatása talán leginkább abban mutatkozik meg, hogy a szigetországon élők születéskor várható élettartama a második legmagasabb a világon. S bár általában fenntartásokkal fordulunk az étlap desszert szekciójához, egy japán étteremben nincs mitől tartanunk!

Japán gasztro 101: Sashimi, a rizs nélküli sushi

A japán ételek gyakorlott fogyasztói számára bizonyára már teljesen világos, mi a különbség a maki és a nigiri között, mit jelent a bento, vagy épp a sashimi. Ebben a cikkben utóbbiról szeretnénk egy rövid bemutatást nyújtani mindazoknak, akik még némi távolságtartással pásztázzák az étlapon szereplő különleges szavakat.

Márciusi fagy és egy tál gőzölgő miso leves

Holle anyó pont akkor döntött úgy, hogy ismét megrázza dunnáját, amikor a naptár szerint már épp kilábalnánk a télből. A decemberi hóesés mindig kellemes érzéseket vált ki belőlem, a februári-márciusi fehér táj azonban leginkább arra ösztökél, hogy saját elefántcsonttornyomba menekülve, legmelegebb ruhadarabjaimba burkolózva bújjak el a mínusz fokok elől. És az egyetlen étel, ami ilyenkor […]

Szótagokba zárt valóság: A haiku varázsa

A számos Japánra jellemző különlegesség mellett természetesen az irodalom terén is igazi kincsekre bukkanhatunk a kelet-ázsiai szigetországban: a haiku története egészen a 17. századig vezethető vissza. A versforma nagy népszerűségnek örvend, a 20. századtól kezdve pedig a világirodalomban jelentős, sokak által kedvelt műfajjá nőtte ki magát.

Japán asztali illemtan

  Alapszabály: Mielőtt elmennénk egy japán étterembe, ahol le kell vetni a cipőt, mossunk lábat és húzzunk tiszta zoknit, ellenkező esetben kényes helyzetet teremthetünk. Ne kérjünk kést vagy egyéb nyugati evőeszközt, mert a japán felfogás szerint az ilyen étel kemény és ehetetlen. Italok: Sose töltsünk italt a saját poharunkba. Bízzuk ezt mindig az asztalszomszédra, ellenben ne […]